Geoffroy saguzarraren dieta Euskal Herrian

Egileak

  • Nerea Vallejo López Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)
  • Joxerra Aihartza Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)
  • Lander Olasagasti Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)
  • Miren Aldasoro Lezea Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)
  • Urtzi Goiti Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)
  • Inazio Garin Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)

DOI:

https://doi.org/10.26876/ikergazte.v.05.04

Gako-hitzak:

Myotis emarginatu, dieta tenporala, euliak, armiarmak, DNA Metabarcoding

Laburpena

Geoffroy saguzarrak eguneko euliak eta armiarmak ditu gustuko, baina harrapakin talde bakoitzaren garrantzia eremu geografikoarekin aldatzen da. Lan honetan, Euskal Herriko eta inguruetako hamaika kolonia aukeratu ditugu, eta “DNA Metabarcoding” teknikaren bidez haien dieta aztertu dugu bi garai ezberdinetan, dietan aldakortasun tenporal eta espaziala aztertzeko. Oro har, armiarma eta euli ugariko dieta aurkezten dute ikertutako koloniek. Koloniaren inguruko paisaiaren ezaugarriek eragin handiago dute dietan uztailean, eta abeltzaintza aktibitatea altuagoa den eremuetan dipteroen, zehazki Stomoxys calcitrans euliaren, kontsumo handiagoa topatu dugu. Beraz, Euskal Herrian Geoffroy saguzarraren kontserbaziorako ezinbestekoa da bi harrapakin mota hauen eskuragarritasuna bermatzea.

Downloads

Argitaratua

2023-05-09

Aipuak nola egin

Vallejo López, N., Aihartza, J., Olasagasti, L., Aldasoro Lezea, M., Goiti, U., & Garin, I. (2023). Geoffroy saguzarraren dieta Euskal Herrian. IkerGazte. Nazioarteko Ikerketa Euskaraz, 5, 37–44. https://doi.org/10.26876/ikergazte.v.05.04