Onddo mikorriziko arbuskularrak: nekazaritza ereduaren eta Arabako babarrun barietateen eragina

Egileak

  • Irati Ijurco-González Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)
  • Estibaliz Sarrionandia Areitio Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)
  • Arantza del-Canto Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)
  • Maite Lacuesta Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)

DOI:

https://doi.org/10.26876/ikergazte.v.05.19

Gako-hitzak:

Glomeromycota, dibertsitate fungikoa, sinbiosia, Phaseolus vulgaris, nekazaritza ekologikoa

Laburpena

Jendartearen elikadura beharrizanak asetze aldera, eta egungo aldaketa globalaren aurrean, agroekosistemen kalitatea eta emankortasuna bermatu nahi badira, lurzoruko mikroorganismoen biodibertsitatea indartzea funtsezkoa da; tartean, landareekin sinbiosi mutualistak eratzen dituzten onddo mikorriziko arbuskularrena. Nekazaritza ereduak baduenez aurreko guztian eragina, eta agrobiodibertsitatearen kontra, oro har, geroz eta labore-barietate gutxiago erabiltzen denez, nekazaritza konbentzionalak eta ekologikoak Arabako lautadan ekoizten diren lau barietateren mikorrizazio mailan duten eragina aztertu da. Nekazaritza ekologikoak dibertsitatea sustatzen duela ikusi da, eta, ondorioz, mikorrizazioa areagotzeaz gain, barietate batzuen mikorrizek egoera funtzional hobea erakutsi dute.

Downloads

Argitaratua

2023-05-09

Aipuak nola egin

Ijurco-González, I., Sarrionandia Areitio, E., del-Canto, A., & Lacuesta, M. (2023). Onddo mikorriziko arbuskularrak: nekazaritza ereduaren eta Arabako babarrun barietateen eragina. IkerGazte. Nazioarteko Ikerketa Euskaraz, 5, 153–160. https://doi.org/10.26876/ikergazte.v.05.19