Nafarroako Aratxea izendapenean gizendutako animalien ongizatea: Elikadura konbentzionala vs Azpiproduktu begetalak

Egileak

  • Aroa Romero Nafarroako Unibertsitate Publikoa (NUP)
  • Pablo González Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)
  • Sara León-Ecay Nafarroako Unibertsitate Publikoa (NUP)
  • Irantzu Goenaga Nekazaritza Ingeniaritzako eta Biozientzietako GMET-ISFOOD, Nafarroako Unibertsitate Publikoa (NUP), Tratamiento Subproductos Agroalimentarios, S.L. (TRASA)
  • José Antonio Mendizabal Nafarroako Unibertsitate Publikoa (NUP)
  • Kizkitza Insausti Nekazaritza Ingeniaritzako eta Biozientzietako GMET-ISFOOD, Nafarroako Unibertsitate Publikoa (NUP), Iruña

DOI:

https://doi.org/10.26876/ikergazte.v.05.12

Gako-hitzak:

Animalien ongizatea, Txekorren gizentzea, Nafarroako Aratxea izendapena

Laburpena

Ikerketa honetan, Nafarroako Aratxea izendapenean (BIG, Babestutako Izendapen Geografikoa) ekoiztutako Piriniar arrazako txekorren ongizatea ebaluatu zen gizendegi komertzial batean. Helburu nagusia elikadurak ongizatean izan dezaken eragina aztertzea izan zen, bi elikadura mota alderatuz, bata pentsu eta lastoan oinarritutakoa (kontrola) eta bestea azpiproduktu begetaletan oinarritutakoa. Ustiategiaren barruan, 4 txekor talde ebaluatu ziren, 6 animalia bakoitzeko (bi kontrol dietarekin eta bi azpiproduktuetan oinarritutako dietarekin). Oro har, ondoriozta daiteke ongizatea egokia izan zela talde guztietan, pentsu mota edozein dela ere, eta horrek atea irekitzen dio azpiproduktu begetalak animalien elikaduran erabiltzeko aukerari.

Downloads

Argitaratua

2023-05-09

Aipuak nola egin

Romero, A., González, P., León-Ecay, S., Goenaga, I., Mendizabal, J. A., & Insausti, K. (2023). Nafarroako Aratxea izendapenean gizendutako animalien ongizatea: Elikadura konbentzionala vs Azpiproduktu begetalak. IkerGazte. Nazioarteko Ikerketa Euskaraz, 5, 97–103. https://doi.org/10.26876/ikergazte.v.05.12