Emantzipazioaren aldeko bortxaren ikerketa - Rodriguez Bornaetxea, Fito (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2021)
Euskal idazlea eta Euskal Herriko Unibertsitateko irakaslea eta ikerlaria Politika-arloan bortxari buruz Jose Azurmendik eskainitako gogamen filosofikoa (Demokratak eta biolentoak, 1997; Oraingo gazte eroak, 1998; La violencia y la busqueda de nuevos valores, 2001; Barkamena, Kondena, Tortura, 2012) testu bat du oinarritzat: Gizaberearen bakeak eta gerrak, 1991. Aipatu liburuaren ardatzetariko bat etologian datza eta, zehazkiago, K. Lorenzen irakurketan. Hori dela eta, Azurmendiren pentsamendu politikoa, etikaz eta antropologiaz harago, gizakia ulertzeko egun irekitzen ari den bide berri baten (Wrangham, 2019) aitzindaria dela esan eta froga dezakegu.