Tokiko kultura-ondarea lantzeko pedagogia- eta didaktikaeredu baten beharra - Ramirez de Okariz Telleria, Iñigo (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2018)
Pedagogia- eta didaktika-eredu berrien beharrean gaude; irakasleok horretaz jarduteko, ondarearen hezkuntzara garamatzan markoa ere diseinatu behar dugu. Hala, artikulu honek bi helburu ditu: ondarearen eta hezkuntzaren arteko balioetansakontzea, eta diseinurako gakoak (genealogia, irakaslea, ikaslea, testuingurua eta edukia) identifikatu eta ezaugarritzea. Izan ere, hezkuntza-sistema modernoaren krisiarekin topo egin dugu azken aro honetan. Pedagogia-paradigma berrien beharrean gaude, non familiaren, eskolaren, komunitate osoaren inplikazioa beharrezkoa den, baina aurrekoari uko egin gabe, transmisioa bertan behera laga gabe. Esan nahi da gure ingurune soziokulturaleko ikasketa esanguratsuak erraztu eta sustatzeko ardura dugula hezitzaileok; hots, konpromiso bat daukagula ikaslearen nahiz irakaslearen identitatearen parte den natura- eta kultura-ondarearekin.