Nahi baina ezin edo euskal zuzenbide zibilari Estatuko Prozedura Legea aplikatzeko betebeharraz eta horren ondorioez - Ordeñana Gezuraga, Ixusko (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2018)
Euskal Autonomia Erkidegoak bere zuzenbide pribatu propioa iraunarazi, aldarazi eta garatzeko eskumenaren egikaritzan, duela gutxi, Eusko Legebiltzarrak Euskal Zuzenbide Zibilari buruzko 5/2015 Legea, ekainaren 25koa, eman du. Lege horrek jasotzen dituen erakundeen inguruan gatazkarik gertatuz gero, Estatuko Prozedura Zibileko Legea aplikatu behar da. Bi horiek uztartzean arazoak sortzen dira, batez ere, Euskadikoak propioak diren erakundeen inguruan. Horiei aurre egiteko, euskal legelariak zenbait arau jurisdikzional sortu baditu ere, arau orokor moduan, Estatuko araudi jurisdikzionala aplikatu behar da.