Emakume pilotariak: gure taldea, gure ordua - Fernandez Lasa, Uxue; Usabiaga Arruabarrena, Oidui; Castellano Paulis, Julen (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2015)
Kirol eta jarduera fisikoetan aritzeak sare sozialak ehundu, ugaritu eta/edo indartzen laguntzen du. Erlazio horiek, gainera, garrantzitsuak dira emakumeen parte-hartzean. Artikulu honetan, etnografia-lana gauzatuz, aisialdiko emakumezko pilotari helduen testuinguruko erlazioak aztertu dira. Komunitate- zein taldeizaerarenitzal luzea azaleratu da emaitzetan, jardueraren muinean baitaudepilotarien arteko harremanen garrantzia eta beharra. Gutar izatearen sentimendua eta elkarrekiko loturen estutasuna eta irmotasuna ere nabarmendu dira, kantxan nahiz bertatik kanpoko jardueretan. Pilotarientzat talde-sentimenduak pisu handia du, jarduerarekiko zein kideekiko atxikimendura bideratzen baitute euren aisialdiko pilotako jarduna.