Garai sadomasokista. Boterea, mina eta egia egungo gizartean - Uranga Alvarez, Mitxelko (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2012)
Lan honen helburua Mendebaldeko kulturan gertatzen diren botere-harremanen inguruko analisia egitea da, zeinetan botere-harremanek matrize sadomasokista izendatu dugunari obeditzen dioten. Praktika sexual sadomasokisten eta Mendebaldeko botere-harremanen arteko analogia dugu matrize sadomasokista. Sexualitatearen esparruan bezala, bi matrize sadomasokista bereiziko ditugu, hala ere: modernoa eta hipermodernoa. Sadomasokismo moderno eta dialektikoak gizaki neurotiko (sadiko eta masokistak) eta histerikoak ekoizten zituen bezala, hipermoderno eta ez-dialektikoak gizaki sadomasokistak ekoizten ditu, aldi berean sadiko eta masokistak izan daitezkeenak. Azken horien artean ere aurki daitezke bi gizaki mota ezberdin: neurotiko modernoaren oinordeko den sadomasokista faltsua eta histeriko modernoaren oinordeko den egiazkoa.