Artea eta industria-ekoizpena. Objektu artistikoa eta egunerokotasuna - Lekerikabeaskoa Gaztañaga, Amaia (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2009)
Jakina da artearen historian eskulturaren eta diseinuaren arteko harremana oso estua izan dela, nahiz eta arlo bakoitzak bere arauak, helburuak eta betebeharrak izan. Batez ere XX. mendeko 80ko hamarkadatik gaurdaino (postmodernitate deitutako garaian), eremu bien arteko mugen desagertzearen edo nahastearen eredu asko ditugu arte munduan zein objektu erabilgarrien munduan. Artikulu honek erlazio hori (postmodernitatean batez ere) aztertzea du helburu. Horretarako eskultura eta diseinuaren esparruetan asmo eta funtzio estetikoarekin sortutako objektuak hartuko dira adibidetzat.