Emozioei begirada psikologikoa - Pascual Jimeno, Aitziber; Conejero Lopez, Susana; Etxebarria Bilbao, Itziar (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2007)
Lan honetan emozioak ikuspegi psikologiko batetik aztertzen ditugu. Hasieran, emozioen ikerkuntzaren egoera eta emozioaren kontzeptua azter- tzen dira. Jarraian, emozioaren neurobiologiaz aipamen batzuk egiten dira, Ledoux-en (1996/1999) lanetan oinarrituta batik bat. Esperientzia emozional subjektiboari dagokionez, horretan kulturak duen eragina eta emozioen hi- tzezko komunikazioaren arazoa aztertzen dira. Bestalde, emozioen adieraz- pena eta bere unibertsaltasun/espezifikotasun kulturalaren inguruko ezta- baida azaltzen dira. Ondoren, emozioan agertzen diren sexu-ezberdintasunak laburki aipatzen dira. Bukatzeko, emozioen funtzioak eta efektuak aztertzen dira, eta emozioaren eta arrazoiaren arteko bateragarritasuna aldarrikatzen da, adimen emozional kontzeptua azaltzen delarik.