Komunikazio Parte-hartzailea: Melel Xojobal kasua, Chiapas, Mexiko - Gorostidi Bidaurrazaga, Izaro (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2005)
Komunikazio parte-hartzaileari buruzko eztabaida akademikoa laurogeiko hamarkadan korronte bilakatu zen baina eztabaida horren funtsa, komunikazio parte-hartzailearen praktika gehiena, itzalean dago. Komunikazio parte-hartzailearen esperientziak Mendebaldeko teorian hain zabalduta dauden fikzio edo utopia adjektiboak ezabatzen ditu frogatuz komunikazioa eta informazioa batera joan daitezkeela, hartzailea igorlea bilaka daitekeela eta alderantziz. Komunikazio-kanal berrien eraketa posible da, forma, hizkuntza, eduki eta hizkera propioak sortuz. Kasu-azterketaren bidez ikertutako komunikazio parte-hartzailearen proiektu baten ondorioak azalduko dira artikulu honetan.