1610. urtea. Nafarroako sorginkeriaren mitifikazio maltzurrari buruz - Paul Arzak, Juaninas (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2002)
Sorginkeriak izan zuen konplexutasunean, Zugarramurdi eta inguruetan maltzurkeriari zein bide ireki zitzaion azaldu dugu eta tokiko botereen parte-hartze zehatza irudikatzen saiatu gara. Estatuen arteko gerraren eta espioitzaren testuinguruan asmatu ziren akelarrea eta sorginkeria. Bertako izen-deituradun pertsonek asmatu zuten. Zergatiak eta ondorioak ezagutzen ahalegindu gara eta herritarren erantzuna aztertu dugu, epaiketa zibil bat dela medio.