Latinetik hizkuntza erromanikoetara: euskararen hurbileko erromantzeak - Barquín Lopez, Amelia (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2000)
Hizkuntzalaritza erromanikoko sintesi lan labur-labur bat eskaintzen dugu hemen, euskararen hurbileko erromantzeek, latinaren seme-alaba diren heinean, izan duten bilakabidea azalduz. Gaztelania eta frantsesaren historiak hartuko du lekurik handiena, baina tarte berezia bilatu da hain ezagunak ez diren gaskoia eta nafar erromantzea ere aurkezteko.