"Galdegai" bat baino gehiago erakutsi ohi duten esaldiez - Hidalgo Eizagirre, Bittor (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2000)
Galdegaiaren inguruko ikuspegi berri bila, bi zatitan argitaratuko den lanaren lehen atala. Esaldi luzeen ordenamendu aukerez dihardugu, aztertuz segmentuen ordena aldaerak duen eragina esaldiaren informazio egitura desberdinak eskaintzeko garaian, eta finean mezu hartzailearentzako mezu desberdinak. Ez da (soilik) euskarari lotutako eztabaida, nahiz euskaraz garatua euskarazko adibideekin. Hizkuntza guztiekin du zerikusia, eta luze hitz egiten da itzulpenaren arazoez. Esaldien informazio egitura aztertzen du intonazio egituraren magalean, oin hartuta, esaldien sortze-kodetze // deskodetze-ulertze prozesuen ulermenean eginiko aurrerabideetan psikologia kognitibo, psikolinguistika eta irakurketaren psikologiaren eskutik. Bigarren atalean esaldi laburra jorratuko da.