Nazioa eta gorputz femeninoa (Itzulpena) - Gorospe Elezkano, Eusebio (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 1999)
J.J. Rousseauk zuzenean hitz egiten die emakumeei. Eguneroko ohituretan eragin nahi die, gizarte politikoa eraldatu nahian. Montesquieuz gero gurari demokratikoa berriztatzea bere herriko legeen maitasunari lotzen zitzaion. Rousseaurentzat, aldiz, herritarraren sortzea korporala eta legisla- tiboa den ekintza da. Benetako errepublikar batentzat aberriarekiko maitasuna amaren esnetik edoskitzean gertatzen omen da. Amak bakarrik identifika baitezake subjektu politikoa, bere “familia”, bere “nazioa”. Balkanetako guduan garbi omen dago herritar arraza berri bat sortuz nazioa eraldatzea nahi dela. Eta horretarako bidea amaren gorputza kontrolatzea omen da. Honela gudaleku berezi bilakatzen da emakumearen gorputza. Gai hau sakontzen da.