Euskal etnogenesia, akulturazioa eta hizkuntzen arteko kontaktuen garrantzia (Itzulpena) - López de Arana, Marcelo; Lopez de Arana, Iñaxio (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 1999)
Euskal Herrian gertatutako bategite etnikoen eta hizkuntzen arteko harremanen prozesuak aztertzen dira ikuspegi diziplinarteko batetik. Giza genetikak Euskal Herriak oso aspaldidanik izan dituela biztanleak adierazten du. Euskara eta euskaldunak bategite etniko batetik sortuak dira; bategite horretan herri aurreindoeuropar batzuek hartu zuten parte, haien artean kaukasiar herriekin afiliazio genetikoa zuten batzuek. Antzinaro berantiarrean euskararen egitura lexikal batzuk eraldatu ziren latinaren –prestigio-hizkuntza– eraginez eta epe luzerako akulturazio-prozesuak gertatu ziren euskaldunen- gan. Harreman sozialak oso urriak ziren erromatarren garaian, baina oso handitu ziren ostean. Euskal ahaidetasun-terminologian euskararenak ez diren elementuen jatorri erromanikoa da horren guztiaren lekuko.