Egungo euskal antropologiaren polemika zaharra - Rodriguez Bornaetxea, Fito (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 1997)
Antropologian ere islatzen diren borroka ideologikoek eremu horretan lan egiteko tankera zein aukera ezberdinen berri ematen dute. Talde zein gizabanakoen artean sortzen diren polemiketan eskola bakoitzaren atzean dagoen Euskal Herriko izaerari buruzko irudia aurki daiteke. Hala eta guztiz ere, etnografiaz zein etnologiaz gain Euskal Historia-Antropologiaren arabera datu-bilketa “emik” (indigenista) geurean egitea lagungarri gerta dakioke euskal kulturari deskolonizazio-egoeratik ateratzeko. Hauxe litzateke, beraz, gure proposamena.