Telesforo Monzon-en olerkia - Jaio, Enrike (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 1992)
Monzon ezagun badugu, politikagintzak eta antzerkigintzak eman izan dioten sonagatik izan da, halaber ezin ahaztu gure Euskal Herriko historiaren zubitzat jo dezakegula, gerraurreko eta gerrosteko pasarteak gaurdaino lotu izan bait ditu, horrela ezinbestean erreferentzigune bihurtu izan zen. Bakartasun olerkia gerrosteko bere atzerriratzearekin batera aztertu beharra dugu. Garai hartako euskal kulturaren ezintasunean eta iluntasunean ezezagun egiten zaigu Monzon, gutxi irakurria eta gutxiago kritikatua izan zelako, hori dela eta lantxo honekin ezagutarazi nahi izan dut aldi hartako olerkigilea, geroago zenbait herri kantarekin bere ena eta maila erakutsi arren.