Estatu modernoaren sorrera: Thomas Hobbes (1588-1679) - Kabeilo Ibañez, Jokin (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 1992)
Orrialde hauetan azalduko dizuedan gaia filosofia doktoregoan eginiko ikerketa lanaren sintesia (Jabetza Hobbesengan) eta nire tesia izango denaren irazkina edo aurrerapena duzue, 1991eko uztailaren 17an UEUn eman nuen hitzaldia, hain zuzen ere. Estatu Modernoaren sorreraz arituko natzaizue, baina ez Estatuaren genealogia bat burutzekotan, Thomas Hobbesen teoria politikoak Estatu Modernoaren sorrera eta eraikuntzan izan zuen funtsezko garrantzia azpimarratzeko baizik.