Euskal Unibertsitatea eta herrigintza-familiak - Txapartegi Zumeta, Ekai (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2022)
Artikulu hau UEUren 49. Udako Ikastaroen irekiera-hitzaldian oinarritzen da. Euskal unibertsitaterik badugun da galdera eta, horrekin lotuta, unibertsitateak eta euskalherrigintzak nolako harremana behar luketen. Egungo euskal unibertsitatesistema egikaritu duten lau herrigintza-familia ezaugarritu ondoren (estatugileeuskaraduna, akademiko-instituzionala, kooperatibo-hezitzailea eta eraldatzailekritikoa), bakoitzaren ekarpenak, toposak eta azpimarrak ageriko egin eta haien arteko aliantza estrategikoa berregitea proposatzen da. Euskal unibertsitate-sistemaren helburu adostua Euskal Herriaren jabekuntza epistemikoan jarrita, indarrean dauden esperientziak jaso eta aurrera egiteko hainbat norabide aurkezten dira.