Goldberg-en Antsietate eta Depresio Eskala: euskarazko egokitzapenaren ikerketa pilotua - Lameirinhas Ortuoste, Joanes; Gorostiaga Manterola, Arantxa (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2020)
Euskarara egokitutako eta baliozkotutako ebaluazio-tresnak garatzeak behar bat izaten jarraitzen du. Egun ez dago adineko pertsonen dimentsio emozionalaren ebaluazioa egiteko aukera ematen duen euskarazko galde-sortarik. Behar horri erantzuteko, lan honetan, Escala de Ansiedad y Depresión de Goldberg (EADG) galde-sorta euskarara egokitzeko ikerketa pilotua gauzatu da. Guztira Nafarroako eta Gipuzkoako eremu soziolinguistiko ezberdinetako 68 adineko pertsona egoitzaratuk parte hartu dute, euskal hiztunak direnak, eta EADGaren euskarazko bertsioa (GADE) pasa zaie. Hasierako emaitzek adierazi dute euskarazko bertsioak barnetrinkotasun egokia duela. Era berean, hitz batzuek zalantza bat edo beste eragin duten arren, parte-hartzaileek, orokorrean, itemekiko ulermen egokia azaldu dute. Hartara, emaitzek iradokitzen dute GADEa, egokitzapenaren fase esperimentalari begira, tresna fidagarria izan daitekeela antsietatearen eta depresioaren baheketa egiteko adineko euskal hiztun egoitzaratuekin.