Euskaltzaindia 1960ko hamarkadan: diktadura frankistako hezkuntza publikoan euskara sartzeko ahaleginak - Ugarte Muñoz, Antton (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2015)
Euskaltzaindiak, azpiratutako herri-hizkuntzaren akademia gisa, euskara eskola-sistema publikoan sartzeko eskariak egin zizkion Hezkuntza eta Zientzia Ministerioari. Saio horiek talde soziopolitiko ezberdinen, klandestinoak barne, arteko elkarlan gisa gauzatu ziren, betiere diktadurak onar zitzakeen ordezkarien bitartez. 1968an ofizialki abiatutako euskara batua, halaber, eskolaren gisako funtzio formalak egituratzeko plangintzan kokatzen da. Ministerioak 1969an itxaropena piztu zuen arren Liburu Zuriaren argitalpenarekin, 1970eko Hezkuntza Erreformatzeko Legeak mugak ezarri zizkion gaztelaniaz besteko herri hizkuntzen garatzeari.