Koldo Almandozen zinema: iradokizuna ardatz duen zinema librea - Lazkano Arrillaga, Iñaki; Zubiaur Gorozika, Nekane E.; Fernandez de Arroyabe Olaortua, Ainhoa (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2013)
Euskal zinemak azken urteotan eman duen egilerik esanguratsuenetakoa da Koldo Almandoz. Nazioartean ezagun egin duten film laburrakÂ—Razielen itzulera (1997), Belarra (2002), Amuak (2004), Midori (2006),Columba Palumbus (2007), Ahate pasa (2009) eta Deus et machina (2012 Â—oinarri harturik, haren zinema iradokitzailearen giltzarriak ezagutzera ematea da ikerketa-lan honen xede nagusia. Alegia, zuzendari donostiarraren zineman nagusi diren gaiak, baliabide narratiboak nahiz aukera estetikoak ere doitasun osoz biluztea. Hala, film laburrak analizatu ostean, Almandozen zinemaren izaera finkatuko da. Genero-hibridazioa, narrazio-jokoa eta irudiaren nagusigoa ardatz dituen interpretazio askeko zinema da.