Nafarroako Konkistaren justifikazio juridikoa - Jimeno Aranguren, Roldán (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2012)
Nafarroa ez zen Gaztelara era baketsuan anexionatu ez eta oinor-detza-eskubideak betez ere, Aragoiko Koroaren lurraldeekin gertatu zen bezala. Anexio hori armen bidez, sinesgarriak ez ziren arrazoi juridikoak erabiliz eta Julio II.aren bulda pontifikal polemikoetan oinarritutako justifikazio kanoniko bat baliatuz egin zen. 1512an Aita Santuak Pastor ille caelestis bulda eman zuen jakitera, eta bulda horren arabera, Aulki Santuaren edo haren aliatuen aurka edota Luis XII.aren Frantziaren alde egiten zuen edonor eskumikatu egingo zuten.