Tolosako eta Ataungo hizkerak: hizkuntz bariazioa eta konbergentzia-joerak - Ariztimuño Lopez, Borja (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2010)
Artikulu honetan Tolosako eta Ataungo hizkeretan gertatzen ari den hizkuntz bariazioaz eta konbergentziaz arituko gara. Herri bakoitzetik heldu eta gazte banaren mintzoa aztertuz belaunaldi batetik bestera euskara nola eta zenbat aldatu den neurtuko dugu (maileguengatik, hizkera estandarraren eraginagatik edota kulturizazio zein deskulturizazioagatik). Halaber, hizkeren arteko konbergentziarik ba ote den ikusiko dugu. Horretarako, hizkuntzaren hainbat arlo aztertuko ditugu (lexikoa, izen-morfologia, aditz-morfologia, sintaxia eta fonologia) galdesorta itxi baten bidez lortutako datuak erabiliz. Lan hau Gotzon Aurrekoetxeak euskararen aldaketa soziolinguistikoaz abiaturiko azterketaren jarraipena da.