Zapatismoaren ekarpen ideologikoa - Argoitia Iñurrita, Naroa (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2007)
Azken bolada honetan eta zenbait gertakariren ondorioz, mugimendu zapatistak izan du oihartzunik gure artean. Bereizgarri asko dituen aktibismoa dugu zapatismoa eta ekarpen asko egin dizkie beste mugimenduei, indigenenei zein mundu mailakoei. Horrela, bada, eurek argi uzten duten arren zapatismoa ezin dela definitu, etiketatu, besteak beste momentuan momentuko erabakiek eta, beraz, esperientziak egiten duelako, hurrengo lerroetan mugimendu horren nondik norakoak eta ulermenerako gakoak azalduko dira.