Parte-hartzea, nortasuna eta kontra-portaera Iparraldean - Ahedo Gurrutxaga, Igor (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2005)
Azken bi hamarkadetan Iparraldean jazo den bilakaera ikustea nahikoa da lurralde horretan gertatzen ari den aldaketa politiko sakonaz ohartzeko. Aldaketa horrek zenbait elementutan du oinarri: 1) tokiko ezber- dintasuna berraurkitzea; 2) euskal nortasunaren garapena; 3) erankundetze- eskariaren hastapena, Iraultzaren ostean Iparraldea Pirinio Atlantikoen Departamenduan sartzearen ondorioa dena; 4) abertzaleen zentralitatea, zenbait hauteskundetan lortutako botoen % 10-15 baino eragin askoz ere nabariagoa duena. Oro har, aipaturiko lehenengo hiru aldagaiak —ezberdin- tasuna, nortasuna, instituzionalizazioa— ulergarriak dira bakarrik abertzaleen esparruak 90eko hamarkada arte izan duen zeregina kontuan hartuz. Eta kontrakoa, hiru aldagai berri horien egonkortasunak abertzaletasunaren egoera eta jarrerak indartzen ditu.