Aro Berriko Euskal Herriko itsas eoknomiaren historiaren egoera - Alberdi Lonbide, Xabier (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2005)
Artikulu hau Euskal Herriko Historia Ekonomikoaren esparruan kokatu behar da. Lehenengo eta behin itsas ekonomia zer den definitzen saiatzenÂ da, ondoren kontzeptu horren beharra aldarrikatzeko. Halaber, egoera histo-riografikoaren balantze kritiko zehatz bat egiten du, Ipar eta Hego Euskal Herriko antzekotasunak eta desberdintasunak erkatuz, gabezia nagusiak seinalatuz eta etorkizuneko erronka nagusien berri emanez. Ororen buru, sintesi orokor baten beharra da azken urteotan hainbat egilek seinalatu duten hutsune nagusia.