Lana eta osasun mentala: generoaren ikuspegitik azterturiko etxeko lanen eta langintzaren estresa - Sanchez de Miguel, Manuel Norberto (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2004)
Azken hamarkadan genero eta estresari buruzko ikerketak gero eta gehiago dira Gizarte Psikologiaren arloan. Etxeko eta lantokiko aldibereko zereginak eragindako estresa (bereziki emakumezkoengan) zenbait ikus-puntutatik aztertu da. Errealitate horren aurrean sentsibilizatuak, trantsizio psikosozialari,Â noranzko biko estres eta rol arteko gatazkari (etxeko lanen eta langitzaren artekoari), estresaren analisi-mailari eta botereei buruzko ikerketa nagusiak aztertuko ditugu artikulu honetan. Artikuluaren amaieran, laburpen gisa, ikerketa hauen ezaugarri orokorrak zein aurkitutako hutsuneak azaltzen saiatuko gara. Ildo horretatik, datozen ikerketak nola bideratu beharko lirate-keen hausnartzen du artikulu honen autoreak, batez ere, populazioaren tes-tuinguru sozioekonomikoa (makro mailan) nahiz bikotearen unibertsoari buruzko analisi kualitatiboa (mikro mailan) ezinbestekotzat hartuz.