Kazetaritzari buruzko lehen doktore-tesia, euskaratua - Diaz Noci, Javier (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2004)
Aldizkaritzat har ditzakegun lehen argitalpenak XVI. eta XVII. mendeen arteko uztartzean sortu ziren Alemanian. Etorkizunean Kazetaritza gisa ezagutuko zen fenomeno berriari buruzko buru-lanean ere Alemaniako lurraldeak aitzindariak izan ziren. Gai honi buruzko lehen doktore-tesia To- bias Peucer-ek irakurri zuen 1690ean Leipzig-eko Unibertsitatean. Tesi hura, zeinaren jatorrizko testua latinez idatzia den, katalanera itzuli zen 1990ean eta gaztelaniara 1996an. Oraingoan Penintsulako beste hizkuntza batera itzuli dugu, euskarara alegia. Komunikazio-fenomeno berriari buruz Erdial- deko Europan burutu zen gogoetaren barruko ingurunea ere islatzen saiatu gara testu honen sarreran.