Estandar eta dialektoen arteko bateratze-joerak (ikuspuntu teorikotik begirada bat) - Aurrekoetxea Olabarri, Gotzon (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2004)
Dialektoen eta hizkuntza estandarraren arteko harremanak lantzeko ikuspuntu teorikoaren bilaketan abiatzen da artikulua. Hizkuntza estandarraren eta dialektoen arteko bateratze-motetan eta tipologian sakondu ondoren euskararen bi gunetako kasuak aztertzen dira: Arratiako Dima eta Gipuzkoako Goierri. Ezaugarri fonologikoak, morfologikoak eta sintaktikoez gain lexikoa ere aztertzen da.