Autodeterminazio-eskubidea eskubide kolektibo gisa: eskubide teorien erronka - Abalde Cantero, Oscar (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 2001)
Artikulu honetan, autodeterminazio-eskubidea eskubide kolektiboen paradigma gisa aurkeztu dugu. Lotura horren helburua ondokoa izan da: bai bata eta bai besteak ezagutzeko orduan agertzen den kontrako jarreraren nondik norakoa aztertzea eta, bereziki, jarrera hori arlo juridikoari edo arlo ideologikoari dagokion ikustea.