Komunitatea eta genero-harremanak J.J. Rousseau-ren pentsamenduan - Amurrio Velez, Mila (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 1999)
Teorialari feminista gehienek J. J. Rousseau, patriarkado modernoaren aita bezala aurkezten digute. Halarik ere, klasiko honen pentsamenduaren ezaugarririk nabarmenena, bere aberastasuna da. Aberastasun honek, hain zuzen ere, mila gairi buruzko beste horrenbeste iruzkin egin ahal izatea dakar. Azken honen adierazle dugu 80ko hamarkadaren amaieran sorturiko bestelako hausnarketak, zeintzuek feminismoaren korronte nagusiak proposaturiko interpretazioaren ondoan kontrajarria den beste bat aurkezten baitute. Horrela, demokrazia nazionalaren teorialariaren pentsamenduan, egon badago diskurso sexista bat; baina, diskurso horrek ez gaituela derrigor eramaten emakumeen hiritartasuna ukatzera.