Trantsizioaldiari buruz - Lopez Adan, Emilio (Uztaro. Giza eta gizarte-zientzien aldizkaria, 1992)
Lan honek diktaduratik demokraziara igarotzeko modeloak ikertzen ditu. Modelo iraultzaileak eta modelo paktatuak kontrajartzen dira. Haien jiteak eta aniztasuna aipatzen dira, azken hogeitamar urteotan, Hego Europan, Ertamerika eta Hegoamerikan, Ekialdeko Europan eta Afrikan. Euskadiko modeloarekin konparatzen dira. ETAren inguruan onartu den modeloaren jatorriak, elaborazioa eta aldaketa ikertzen dira. Konparaketaren ondorio nagusia hauxe da: Estatu Espainolaren trantsizioaldiari buruz Euskadin onartu zen analisia eta hari dagokion modelo iraultzailea desegokiak direla oraingo egoera historikoan.