Aterosklerosiaren fisiopatologia: disfuntzio endotelialetik plakaren hausturara - Jebari Benslaiman, Shifa; Larrea Sebal, Asier; B.Uribe, Kepa; Benito Vicente, Asier; Galicia García, Unai; San José Urteaga, Ane; Martín, César (Osagaiz: osasun-zientzien aldizkaria, 2024)
Aterosklerosia gaixotasun kardiobaskularren arrisku-faktore nagusia da eta endotelioaren aktibazioarekin hasten da. Jarraian zenbait prozesu gertatzen dira, hala nola lipido eta zuntzezko elementuen metaketa eta kaltzifikazioa, zeinek ateroma-plakaren eraketa eta hantura-bidezidorren aktibazioa eragingo duten. Prozesu horiek odol-hodiaren estutzearekin batera, konplikazio klinikoak eragin ditzakete. Berrikuspen honetan aterosklerosiaren garapenaren atal desberdinak laburtzen dira, endotelioaren disfuntziotik hasita, plakaren apurketaraino. Horrez gain, gaixotasunaren gaur egungo tratamenduak ere azaltzen dira.