Nutrizioaren garrantzia alboko esklerosi amiotrofikoan: arreta nutrizionala
Gako-hitzak:
alboko esklerosi amiotrofikoa, desnutrizioa, elikaduraLaburpena
Alboko esklerosi amiotrofikoa (AEA) garuneko zein bizkarmuineko motoneuronen galera progresiboa sortzen duen gaixotasun neurodegeneratiboa da.
AEA izateak zuzenean eta era negatiboan eragiten dio gaixoaren nutrizio-egoerari. Desnutrizioa oso ohikoa den sintoma da AEA duten gaixoengan eta muskuluen eta immunitatearen ahuldura dakar, eritasuna areagotuz eta biziraupena gutxituz. Desnutrizioa faktore prediktibo independentea dela frogatu da hainbat ikerketatan. Hori dela-eta, oso garrantzitsua da balorazio nutrizional goiztiarra eta aldizkakoa egitea AEA duten gaixoetan, elikadura gaixoaren egoera klinikora egokitzeko une oro.
Argitaratua
2020-06-24
Leunda, L. E., Landa, J. A., Ercilla, M. L., Umerez, M. I., Urretavizcaya, M. A., Garcia de Andoin, M. J. B., & Lizardi, A. M. (2020). Nutrizioaren garrantzia alboko esklerosi amiotrofikoan: arreta nutrizionala. Osagaiz: Osasun-Zientzien Aldizkaria, 4(1). Berreskuratua -(e)tik https://aldizkariak.ueu.eus/index.php/osagaiz/article/view/301
Zenbakia
Atala
Farmazialarien Txokoa