Herritarren zientzia euskal kostaldean: mikroalgen eta meiofaunaren datuen baliozkotasunaren azterketa - Ortega-Vidales, Olatz; Gonzalez-Gaya, Belen; Bilbao Castellano, Eider; Diaz de Cerio Arruabarrena, Oihane; Eguiraun Martinez, Harkaitz; Urrutia Barandika, Miren Bego (IkerGazte. Nazioarteko ikerketa euskaraz, 2025)
"¡Atención! ¡No me aplastes!-Kontuz! Ez nazazu zapaldu!" proiektua, Euskal Herriko lehen herritar-zientzia izaerako proiektu inklusiboa da, 2023. urtean sortu zena eta hareatzetako biodibertsitate mikroskopikoa ikertzea xede duena. Bertan, herritar-zientzialariek mikroalgak eta meiofaunako organismoen behaketak egiten dituzte. Lan honetan herritar-zientzialariek bildutako datuen baliozkotasuna aztertu da. Horretarako, herritar-zientzialariek identifikatutako taxon-kopurua eta egindako behaketak, adituek lortu dituzten datuekin erkatu dira. Herritar-zientzialariek egindako mikroalga eta meiofaunako organismoen behaketen % 80aren inguru onartu da. Emaitza horrek, herritarzientzialariek lortutako datuek zientzietako ikerketetan erabiltzeko balioa badutela adierazten du.