Glifosatoarekiko erresistentzia duten Amaranthus palmeri populazioen fisiologia: glifosatoaren garraioa, metabolizazioa eta oxidazio-estresa - Trebol-Aizpurua, Eneko; V. Eceiza, Mikel; Zabalza, Ana; Royuela, Mercedes; Gil-Monreal, Miriam (IkerGazte. Nazioarteko ikerketa euskaraz, 2025)
Glifosatoarekiko erresistenteak diren Amaranthus S. Watson palmeri belar txar inbaditzaile populazioak ezagutzen dira. Bi esperimentu prestatu dira, bata hidroponikoan eta bestea hosto-disken inkubazioa oinarritutakoa. Lehenengoan, erreferentziazko populazio sentikorretan (NCS) eta glifosatoarekiko erresistenteak diren populazioetan (NCR), glifosatoaren mugimendua eta metabolizazioa baloratu da, glifosatoaren eta honen degradazio-metabolitoaren (AMPA) edukia neurtuz eta degradazioan parte hartzen duen AKR entzimaren jarduera aztertuta. Bigarren esperimentuan, NCS eta Aragoiko bi populaziotan (PS, potentzial sentikorra, eta PR, potentzial erresistentea) glifosatoak oxidazio-egoeran duen eragina aztertu da, oxigeno-espezie erreaktiboen edukia, lipidoen peroxidazioa eta proteinen karbonilazioa baloratuz.