Fotoerantzun moldagarriko biozuntza adimentsuak - Casado Anton, Natalia; Avellanal Zaballa, Edurne; Bañuelos Prieto, Jorge (IkerGazte. Nazioarteko ikerketa euskaraz, 2025)
Lan honetan, karbohidratoei lotutako eta uretan disolbagarriak diren BODIPY koloratzaile belaunaldi berriaren karakterizazio fotofisikoa egin da, zunda fluoreszente edo terapia fotodinamikoan oxigeno singletea sortzeko fotosentikortzaile gisa erabiltzeko. Horretarako, hainbat estrategia molekularrak erabili dira. Alde batetik, zunda fluoreszenteen dirdira fluoreszentea hobetzeko boroan aurkitzen den fluor atomoa zianuro taldeez ordezkatu dira. Bestalde, BODIPYen ahalmen zitotoxikoa handitzeko, hauen halogenazioa burutu da. Gainera, konposatu hauek leiho biologikoan argia igortzeko, estirilo taldeak erabili dira.