Sintonizazio-teknika berri baten ezarpena in-line sistemetan parametro fisikoak neurtzeko MCF-en bidez - Bargiela Mengod, Danel; Amorebieta Herrero, Josu; Durana Apaolaza, Gaizka (IkerGazte. Nazioarteko ikerketa euskaraz, 2025)
Artikulu honetan, izaera ezberdineko zuntz optiko sentsoreetarako galdeketa-sistema berri baten diseinua, karakterizazioa eta fabrikazioa zehazten dira. Lorpena urrats berri bat da zuntz optiko sentsore askoen ezaugarriaz baliatzeko, fabrikazio prozesu sinple batekin parametro fisikoen neurketarako sentsore aproposen diseinua ahalbidetzen duena. Fabrikazio-sinpletasun horrek, nukleo anitzeko zuntz optiko horien sentsibilitate handikoarekin batera, ezin hobeak bihurtzen ditu hainbat aplikazio teknologiko aurreratuetarako. Esperimentu honetan, laborategiko oinarrizko konfigurazioa erabiltzen da aurkeztutako kontzeptuaren bideragarritasuna frogatzeko. Horretarako, bi zuntz optiko sentsore-mota erabiltzen dira. Lehenengoa, FBG komertziala eta bigarrena, MCF zuntz sentsore bat, laborategian bereziki diseinatua.