HiTZketan. Ahots-ahots itzulpen elebiduna ikasketa sakona erabiliz - Bellanco, Aitor; Saratxaga, Ibon; Hernáez, Inma; Soroa, Aitor; Navas, Eva; Labaka, Gorka; de Zuazo, Xabier; Arriandiaga, Ander; García, Victor; Sanchez, Jon; Souganidis, Christoforos; Aguirre, Eneko; et al. (IkerGazte. Nazioarteko ikerketa euskaraz, 2025)
HiTZketan proiektuak ahotsetik ahotserako (S2S) itzulpen automatikoko sistema berritzaile bat garatu du, euskararen eta gaztelaniaren arteko komunikazio arina ahalbidetzen duena. Sistema horren erabiltzaileak bi hizkuntza horietako edozeinetan hitz egin dezake, eta sistema bera arduratzen da diskurtsoaren edukia kontrako hizkuntzara itzultzeaz. Gainera, komunikazioaren esperientzia eta naturaltasuna hobetzeko, sistemak testu-itzulpena sortzeaz gain, audio bihurtzen du, jatorrizko hiztunaren intonazioa eta ahots-ezaugarriak imitatzen dituen ahots pertsonalizatua erabiliz.