Bizkarrezur-muina birsortzeko mikroingurune moldagarria - García García, Ane; Silván, Unai; Luis Vilas-Vilela, José; Lanceros-Mendez, Senentxu; Pérez Álvarez, Leyre (IkerGazte. Nazioarteko ikerketa euskaraz, 2025)
Bizkarrezur-muineko lesio traumatikoa eragin sozioekonomiko handia duen egoera neurologikoa da, eta kalte egiten dio eragindako pertsonen bizitza sozialaren, lanaren eta psikologikoaren kalitateari. Tamalez, gaur egun ez dago lesioa behin betiko sendatzeko estrategia eraginkorrik. Lan honetan, bizkarrezur-muineko lesiorako dinamikoki egokitzekoa den gelatinaz egindako hidrogel bat diseinatzea proposatu da. Bertan, degradazio programatua duten gelatinaz osatutako hidrogel ezberdinak sintetizatu eta karakterizatuko dira. Ondoren, proposatutako hidrogelen propietateak balidatuko dira