Mendigatxaren <ss> grafemaren azterketa: ezkutuko hautua - Rojo Horrillo, Leyre (IkerGazte. Nazioarteko ikerketa euskaraz, 2025)
Mariano Mendigatxak Azkueri bidalitako 36 gutunek Euskal Filologiaren arloan interesa piztu dute, baina argitaratu diren edizio modernoek kallesak1 euskarazko igurzkari sabai-aurrekoa irudikatzeko zerabilen digrafoa desagerrarazi dute. Guk, egitasmo honetan, estrategia grafiko horren erabileran sakontzea erabaki dugu, eta, horri esker, erakutsiko dugu ez zela Mendigatxaren hautu beregaina izan. Lan honek, halaber, agerian utziko du jatorrizko testuari zor zaion begirune leiala. Azterketa oztopatu dituzten erronkak ere adierazi dira, euskararen corpus historikoaren izaerari zor zaizkionak.