Modelizazioa aurrerapauso, tren-ibilgailuen esekidura eredu - Mendia-Garcia, Irati (IkerGazte. Nazioarteko ikerketa euskaraz, 2023)
Modelizazioak jakintza zabaltzea dakar. Aztergai den objektu baten eredu balioztatu bat izateak ezagutza areagotzeaz gain, saiakuntza bidez bakarrik ezagutu ezin daitezkeen berezitasunak aurreikus ditzake. Tren ibilgailuen homologazio birtuala gauzatzeko, adibidez, ibilgailu osoaren eredu zehatz bat izatea beharrezkoa da. Ibilgailu osoarena, hau da, haren elementu guztiena. Ikerketa lan honetan trenen esekidura pneumatiko osoaren modelizazioan oinarritzen da, haren osagai bakoitzaren ezagutzan eta ereduen garapenean. Horretarako, osagai bakoitzaren eredua garatzeko erabilitako metodologiaren urrats nagusiak azaltzen dira.